Bu sistemlerin çalışma prensibi, bir canlı yada nesneyi tanımlamak için bir antene bağlanmış mikroçip (RFID etiket) ve içine kayıt edilmiş diğer bilgiler ile birlikte anten vasıtası ile bu bilgileri bir okuyucuya iletmesini sağlar. Okuyucu RFID etiketinden aldığı radyo dalgalarını dijital bilgiye dönüştürerek PC’ye aktarımı sağlar ve sistem bu şekilde çalışır.
RFID etiketleri okuyucunun menzilinde olduğu sürece okunabilirler, RFID etiketlerindeki mikroçipler 3 çeşittir, sadece okunabilen, hem okunup hem yazılabilen ve bir kez yazılıp birçok kez okunabilen. Yazılabilme özelliği olan etiketlere kapsam alanında iken yeni bilgiler ekleyebilir yada mevcut olan bilgileri değiştirebilirsiniz.
RFID etiketleri aktif ve pasif olmak üzere iki çeşittir. Aktif etiketler bir verici ve bir güç kaynağına sahiptir. Güç kaynağı mikroçipin devrelerini harekete geçirerek, okuyucuya sinyal gönderilmesini sağlar. Pasif etiketler ise güç kaynağına sahip değillerdir. Elektromanyetik dalgalar göndererek etiketin antenini uyaran okuyucudan güç alırlar. Genel olarak etiketlerin okuma mesafeleri bir çok etkene bağlı olmakla beraber düşük frekanslı etiketler 0,5 metreye kadar, yüksek frekanslı etiketler 1 mt den, UHF (ultra yüksek frekanslılar) 3-10 metre arasında okunabilirler. Daha üst okuma mesafeleri için aktif etiketlerin güç kaynakları ile desteklenerek beslenmeleri gerekir.
RFID sistemlerinin, kamu, perakende, otomotiv, hızlı tüketim, ilaç, tekstil endüstrisi, savunma sanayi, lojistik ve diğer birçok sektörde kullanımının arttığı günümüzde; Akare müşterilerine; pasif, aktif ve yarı pasif RFID çözümlerini UHF ve HF frekanslarda, müşteri odaklılığı ön planda tutarak farklı çözümler sağlamaktadır.