ÇÖZÜMLERİMİZ

İnteraktif Yangın Algılama Sistemleri

Her türlü bina, ticari ünite ve endüstriyel yapıların, sahada bulunan yangın ekipmanları vasıtası (dedektör, buton, siren, v.b) ile erken uyarı ile haber vermesi neticesinde yangına karşı erken müdahale ve önleme sağlayan sistemlerdir.

Yangın algılama sistemlerinin tasarım ve senaryolarının oluşturulmasında mutlaka ilgili yangın yönetmelikleri ve kalite standartları göz önünde bulundurularak ürünler seçilmeli, yerleşim dizaynları yapılmalı ve diğer mekanik sistemler (damperler, basınçlandırma fanları, duman tahliye sistemleri v.b) ile entegrasyon sağlanarak her tesise özgü bir yangın senaryosu oluşturulmalıdır.

Bir yangın algılama ve ihbar sistemi başlıca kontrol paneli, dedektörler, alarm butonları ve ikaz elemanlarından oluşmaktadır. Dedektörler duman, ısı, alev, gaz, vb. yangın belirtilerinin otomatik olarak algılanması ve değerlendirilmesi (bazı sistemlerde) işlevini yerine getirir ve bu bilgileri panele iletir. Alarm butonları yangın durumunun manuel olarak (insan aracılığıyla) ihbar edilmesini sağlamaktadır. Kontrol paneli ise sahadan gelen alarm ve durum bilgilerini değerlendirerek, bir kumanda konsolu vasıtasıyla kullanıcıya iletir. Eğer panel bir yangın durumu olduğuna karar vermişse alarm sirenleri ve alarm flaşörleri gibi ikaz elemanları sayesinde yangın anonsu yapılır. Bunun yanın da kontrol paneli yangın senaryosuna bağlı olarak yangın damperlerine, yangın kapılarına, havalandırma sistemlerine, asansörlere, acil anons sistemleri ve turnike v.b access geçiş  sistemlere ait kumanda fonksiyonunu yerine getirir.

Bir yangın algılama sisteminin yangın durumunda, acil durum senaryosuna göre aşağıda belirtilen fonksiyonları yerine getirmesi gereklidir.

►   Yangın sırasında kapanması gereken yangın kapılarını ve diğer açıklıkları kapatma amaçlı cihazları normal hâlde açık durumda tutan elektromanyetik kapı tutucu ve benzeri cihazlarının serbest bırakılması,

►   Merdiven yuvaları ve asansör kuyuları basınçlandırma cihazlarının devreye sokulması,

►   Duman kontrol sistemlerinin işlemlerini yerine getirmesi,

►   Acil durum aydınlatma kontrol işlemlerini gerçekleştirmesi,

►   Güvenlik ve benzeri sebeplerle kilitli tutulan kapıların ve turnikelerin açılması,

►   Asansörlerin yapılış özelliklerine bağlı olarak yangın esnasında kullanımının engellenmesi veya tahliye amacıyla itfaiye veya eğitilmiş bina yangın mücadele ekipleri tarafından kullanılmasının sağlanması,

►   Mahalli itfaiye ile elektrik işletmesine, belediyeye, polise veya jandarmaya,kurum amirine, bina sahibine ve gerekli görülen diğer yerlere yangının otomatik olarak haber verilmesi, özellik ve fonksiyonlarına sahip olması lazımdır.

Yangın algılama sistemleri konvansiyonel ve adresli sistemler olmak üzere ikiye ayrılırlar. Günümüzde artık en çok tercih edilen sistemler adresli sistemlerdir.

Konvansiyonel sistemler; zon bazında algılama yapma prensibine göre çalışmaktadırlar. Bir zon’a en fazla 20-25 arasında bir eleman bağlantısı yapılır. (dedektörler v.s) alarm geldiğinde hangi noktadan alarm geldiğini bulmak için o zon’a bağlı tüm dedektörleri tek tek kontrol etmek gerekir. Bundan dolayı farklı bölümleri ayrı zone olarak programlamak daha uygun olmaktadır.

Adresli sistemler; nokta, adres bazında algılama yapan sistemlerdir. Bu sistemde her bir dedektör ve butonlar bir loop üzerine bağlanırlar. (kontrol panelinden çıkan kablonun sahadaki her bir elemanın dedektör ve buton gibi üzerine paralel bağlanılarak en son eleman üzerinden tekrar kontrol paneline döndürülerek bağlanan çevrim hattı).Bir loop üzerine genelde 128 eleman bağlanılabilmektedir. Değişik marka ve modellere göre bu sayı değişebilmektedir. Bu sistemde loop üzerine bağlanan her bir dedektör, buton ve kontrol ve izleme elemanının kontrol panelinde bir adresi vardır. Buradan her bir elemanın alarm ve arıza durumları tek tek izlenebilmektedir.

Adresli sistemler de analog ve interaktif sistemler olmak üzere ikiye ayrılırlar.

Analog adresli sistemlerde tüm ölçümler saha elemanları tarafından, tüm veri toplama, değerlendirme, depolama ve kontrol de kontrol paneli tarafından yapılan sistemlerdir. Dedektörler, ortamdaki duman seviyesi, kirlilik v.b gibi verileri kontrol paneline gönderirler, kontrol paneli de bunları değerlendirerek alarm ve uyarı gibi sinyalleri üretirler.

İnteraktif adresli sistemlerde, saha elemanları, sadece algılama yapan basit bir sensörden ibaret değildir. Mikroişlemcilerine yüklenen bilgiler doğrultusunda değerlendirme ve karar verme yeteneğine de sahiptirler. Dedektörlere bu değerlendirmeyi yapabilmeleri için bulundukları ortam koşulları ve kullanım şartları dikkate alınarak mikroişlemcilerine bir algoritma yüklenir. Dedektörler sahadan edindikleri verileri bu algoritmaya göre değerlendirirler. Sistemin yapısı esnek olup değişen çevre ve kullanım şartlarına göre bu algoritmalar kumanda konsolu üzerinden değiştirilebilmektedir.

İnteraktif sistemlerin en büyük avantajları çok daha yüksek performans, yanlış alarmların önüne geçilmesi ve daha hassas algılama yapmalarıdır.

Akare, konusunda uzman ve tecrübeli ekibi ile her türlü ticari, konut, depo, iklimlendirme, enerji santralleri, petrokimya, madencilik, endüstriyel tesisler gibi çok geniş bir alanda özel yangın çözümleri tasarlayıp uygulamaktadır.

 

Grafik Tabanlı Merkezi İzleme ve Kontrol Yazılımı:

 

 

Güçlü kullanıcı grafik araçları ile her tür bilgiye çok hızlı ulaşım sağlar. Dinamik ve canlı grafik animasyon desteği ile olayı anında kavrama imkânı verir. Yazılım kontrol panellerinin tüm yangın alarm fonksiyonlarını yerine getirmektedir. Alarm ve arıza ikazları öncelik sırasına göre kat planları üzerinde detaylı mahal ve cihaz kullanıcı grafik araçları ile her tür bilgiye çok hızlı ulaşım sağlar. Dinamik ve canlı grafik animasyon desteği ile olayı anında kavrama imkânı verir. Yazılım kontrol panellerinin tüm yangın alarm fonksiyonlarını yerine getirmektedir. Alarm ve arıza ikazları öncelik sırasına göre kat planları üzerinde detaylı mahal ve cihaz bilgileriyle birlikte izlenebilmektedir. Aynı zamanda tüm adresli cihazların kirlilik seviyesi raporlanabilmekte bu sayede sistem genelinde bakım ihtiyacı izlenebilmekte ve bakım periyoduna karar verilebilmektedir. Aynı zamanda diğer tamamlayıcı sistemler CCTV ve kartlı geçiş sistemleri ile de entegre edilerek belirlenen senaryolara göre fonksiyonlarını yerine getirir.

Çözümlerimiz;

•   Ticari üniteler

•   Konutlar

•   Depolar

•   İklimlendirme Merkezleri

•   Enerji Santralleri

•   Petrokimya Tesisleri

•   Madencilik Sektörü

 

©2018 - AKARE ELEKTRONİK SAN.TİC. Tüm Hakları Saklıdır. TTKobi Hazır Web Sitesi