Tek kablo üzerinden istenilen TV kanallarının iletilmesi için oluşturulan sistemlerdir. Sistem RF ve IF olarak iki frekans aralığından oluşturulur ve bu frekanslar sistem çıkışında birleştirilerek yayınlar tek kablo üzerine bindirilmiş olur.
47-862 MHz (TV/Radyo) Dağıtımı; çeşitli uydulardan (Turksat, Hotbird, Astra v.b) alınan belirli sayıda (ort 24 ile 48 arası) TV ve radyo kanalı tek bir merkezde toplanarak, normal TV alıcılarının alabileceği tipte analog sinyal olarak dağıtır. Yayının TV ye verilemsi için herhangi bir ara yüze (Receiver, Decoder v.s) ihtiyaç yoktur. Direk olarak prizden TV’ye kablo bağlantısı yeterlidir.
47-2.400 MHz RF+SAT Universal Geniş Bant Dağıtımı ; 47-862 MHz (TV/Radyo) dağıtımı sistemine ek olarak Dijiturk ve DSmart gibi uydu yayınlarının da aynı şebeke üzerinden taşınmasını sağlayabilmektedir. Sistem bu sayede kullanıcılarına daha geniş bir yayın kombinasyonu sağlamakta ve özel yayınlar gibi konfora hitabeden imkanları bütün priz noktalarında kullanıcıya sunmaktadır. Bu sayede ek bir çanak anteni kurmak ve akabinde oluşacak kablo ve anten kirliliğine engel olmak mümkündür.
Başlıca sistem bileşenleri şunlardan oluşur;
Çanak antenler: uydulardan yatay ve düşey olarak gelen ve yüzeye çarpan mikrodalga frekansları odaklamaya yarayan elemanlardır.offset ve parapol olarak ikiye ayrılırlar.
LNB’ler : (Low Noise Block=Düşük Gürültülü Blok) çanak antenlerden gelen sinyalleri en düşük gürültü seviyesi ile receiver veya decoderlere ileten cihazlardır. Bir çok çeşiti olmakla birlikte, kurulacak sisteme göre seçim yapılır.
Koaksiyel Kablolar: Radyo frekans sinyallerini taşımak için kullanılır. Kablolar RG59-RG6-RG11-TRUNK kablo olarak sınıflandırılır. Metrajlara göre kablo cinsleri belirlenir.
Uydu Alıcılar (Receiver) : Uydudan alınan sinyalleri TV standartına (ses ve görüntü) çeviren cihazdır. Şifresiz kanallar için FTA, şifreli kanallar için CI ve HD kanallar için HD receiverlar kullanılır.
Modülatörler: herhangi bir video veya ses kaynağından aldığı elektriksel işaretleri RF (radyo frekans) frekansına dönüştüren bir cihazdır. Tek yan bant ve çift yan bant olarak ikiye ayrılır. S-VHF-UHF bandlarında ayarlanabilir.
SAT-IF Convertorler: Birçok canak antenden seçilen (H-V) frekansları tek bir band ve frekansa ayarlayabilme imkanı sağlayan cihazlardır. Frekans bandından dolayı en fazla 30 frekans (transponder) ayarlanabilir.
Amplifikatörler: RF ve IF olarak elde edilen sinyalleri dağıtım sistemindeki hesaplamalara göre çıkış güçleri seçilen ve sinyallerin son noktaya iletilmesi için kullanılan cihazlardır. Kablo mesafelerine göre amplifikatör kazançları belirlenir.
Dağıtım Elemanları: SMATV sistemlerinde elde edilen RF-IF sinyallerini birden çok noktaya bölmek için kullanılan pasif elemanlardır. Splitter (bölücü) ve tap-fff (yan çıkışlı) olarak ikiye ayrılır. Kullandıkları frekans bandlarına göre çeşitleri vardır.(IF yada RF). Zayıflama seviyeleri bölme sayısı ile orantılıdır.
Headent Sistemler:
Headent merkezi sistem, çok kullanıcıların olduğu yerlerde tercih edilir. Bir merkeze kurulur. Bu sistemde kanallar sınırlıdır, istenilen kanallar kullanıcılar tarafından seçilir. Bu kanallar kurulu merkezden tek kablo üzerinden kullanıcılara bölünerek verilir. Headent sistem merkezinde ne kadar kanal varsa her kanal için bir Receiver var anlamına gelir ve TV tunerlerinde S 04 den S41 ve VHF III 5 de 12 bantlar arasında yayın gönderilir. Evlerde kabloyu direk TV ye takarak seyretme imkanı verir. Sistem bir kere kurulduktan sonra istediğiniz kadar aboneye yayın verebilirsiniz. Bu merkezden sonra yayın zayıfladığı yerde yükseltici ile güçlendirerek devam edebilirsiniz.
IP TV Sistemleri:
Bu sistem abone olmuş kullanıcılarına dijital televizyon hizmetlerinin dağıtılması için kullanılan bir yapıdır. Dijital televizyonun dağıtılması işlemi, geniş bantlı bir bağlantı üzerinden internet protokolü kullanılması ile gerçekleştirilir. IPTV temelde ses, görüntü ve veri hizmetinin kaynaşmasıdır. Bu sistem genel olarak geniş bant işletmecisi tarafından sağlanan internet bağlantısına paralel olarak aynı altyapı üzerinde tahsis edilen bir bant genişliği ile sağlanır.IPTV hem canlı TV yayınını (multicasting) hem de banttan yayını (VOD, video on demand) içerir, geleneksel TV sistemlerine göre en önemli avantajları her kullanıcının ayrı bir yayını izleyebilmesi ve iki yönlü iletişim yeteneğinin olmasıdır. Bu sayede kullanıcının durdurma, ileri, geri sarma ve web uygulamalarında olduğu gibi izleyeceği şeyi özgürce seçebilme olanakları bulunmaktadır.