ÇÖZÜMLERİMİZ

Bina Otomasyon Sistemleri

  

Günümüzde teknik sistemlerin dağınık bir şekilde bulunduğu binalarda, sağlıklı ve ekonomik bir işletim için bina otomasyon sistemleri kullanılması artık kaçınılmaz bir zazurettir. Bir binadaki mekanik ve elektriksel sistemler binanın toplam maliyetinin oldukça büyük kısmını meydana getirir. Bu sistemler ısıtma, soğutma, iklimlendirme, (HVAC), aydınlatma, taşıma (asansörler, yüyüyen merdivenler v.s) gibi hizmetleri karşılarlar. Bu sistemlerin işletim ve bakımları binadaki diğer hizmetlerden çok daha fazla harcama gerektirir. Bu nedenle bu sistemlerin daha etkin ve verimli şekilde kullanılmasını sağlamak için bina otomasyon sistemlerine ihtiyaç vardır. Birden çok sistem arasında koordineli davranış elde edilmesi, enerji maliyetlerinde %15 ile %30 oranında tasarruf sağlar.

Bina otomasyon sistemlerinin başlıca üç amacı vardır.

•   Merkezi denetim ve işletmeyi sağlamak

•   Enerji tasarrufunu sağlamak

•   Güvenlik kontrolünü sağlamak

Çalışma prensibi olarak bilgisayar ile saha elemanlarının bilgi alışverişinde bulunması esasına dayanır. Binanın çeşitli yerlerine dağılmış tesisat ve sistemlere yerleştirilen duyar elemanlar (hissedici), vana ve damper motorları, aç/kapa kontrol cihazları gibi saha elemanlarından ve elektrik motor panolarından, enerji analizörlerinden alınan dijital ve analog bilgiler mikroişlemciler tarafından değerlendirilir.

Yazılımın öngördüğü şekilde değerlendirilen bu bilgiler damper, vana motoru gibi saha elemanlarının kontrolü ve pompa, fan gibi cihazların kontrolü, klima santralleri, egzost, besleme ve basınçlandırma fanları, kazanlar ve ısıtma sistemleri, soğutma grupları, iç-dış aydınlatma, oda mekanik ekipmanları (fan coil, VRV, VAV, split klima v.b), asansörler, jeneratör v.b cihazların kumanda edilmesini sağlar. Binada sistemlerin yoğun olduğu yerlere yerleştirilen mikroişlemciler sahadan gelen ve sahaya gönderilen her türlü bilgi ve kontrol sinyalini merkezi bilgisayara iletirler. Bina genelindeki durum merkezi bilgisayar tarafından değerlendirilir, sonuçları anında ekran ve yazıcı aracılığı ile kullanıcıya iletilir ve raporlar arşivlenebilir.

Bina yönetim sistemleri Bacnet, Lonworks, Modbus, Modbus/TCP, OPC, EIB gibi standart protokoller ile açık sistemler haline gelmektedirler.

Bina otomasyon sistemlerinin başlıca faydalarından bazıları şunlardır;

►   Bina otomasyon sisteminin denetimi altında bulunan bütün çalışma periyotları sırasında olabilecek her türlü bilgi sistem aracılığı ile izlenebilir. (klima, pompa, soğutma grubu, kazan, hidrofor v.b çalışıyor/çalışmıyor, vana ve damper motorlarının yüzde olarak açıklık durumları,   alarm ve arıza durumları)

►   Sistemler belirli bir zaman programına göre (günlük, haftalık, tatil) çalıştırılabilir ve durdurulabilir. Böylelikle enerji tasarrufu sağlanabilir.

►   Sistemlerin tek bir merkezden kontrolü sağlanarak hem işletimde kolaylık sağlanacak, hem de hatalar minimuma indirilir.

►   Cihazların çalıştırılması ve durdurulması, denetimi ve kontrolü ile ilgili personelden kaynaklanabilecek hatalar minimuma indirilir.

►   Cihazların çalıştırılması ve durdurulması, denetimi ve kontrolü ile ilgili personel sayısı azalacaktır.

►   Cihazların çalışma saatleri toplanarak, periyodik bakım programları hazırlanabilecektir. Cihazların verim ve ömrü artacaktır. Periyodik bakım işleri için gerekli personel sayısı azalacaktır.

►   İşletme hatalarının minimuma indirgenmesi, olabilecek diğer hataların en kısa zamanda tespit edilerek ortadan kaldırılabilmesi sistemlerin uzun süreli kullanım ömrünü ve verimliliğini artıracaktır.

►   Yedekli çalışan cihazların otomatik olarak, istenen periyotlarda çalışma sürelerine bakılarak çalışma sıraları değiştirilecektir.

►   Oluşan arızaların istatistiği otomatik olarak tutularak zayıf noktaların düzeltilmesi sağlanacaktır.

►   Sistemde fazla sayıda bulunan klima santralleri ile elde edilmek istenen sıcaklık ve basınç değerleri gibi bilgiler bilgisayar ekranında sürekli olarak gözlenebildiği için istenen yeni set değerleri hızla verilebilecektir.

►   Elektriğin kesilip geri gelmemesi durumunda, sistemin devreye tekrar alınması sırasında çektikleri yüksek akım nedeni ile enerji sisteminin aşırı yüklenmemesi için sistemdeki büyük güçteki cihazların hepsi birden çalıştırılmadan sıralı olarak devreye alınması sağlanır.

Otomasyon Çözümlerimiz:

•   Enerji otomasyonu

•   Mekanik otomasyon

•   Aydınlatma otomasyonu

•   Elektrik güvenlik sistemleri otomasyonu (CCTV, kartlı geçiş, acil anons, yangın ve gaz algılama sis v.b)

•   Bina otomasyonu (asansör, uydu tv, v.b)

©2018 - AKARE ELEKTRONİK SAN.TİC. Tüm Hakları Saklıdır. TTKobi Hazır Web Sitesi