ÇÖZÜMLERİMİZ

Sprinkler Sulu Söndürme Sistemleri

Sprinkler sistemleri, endüstriyel bina ve tesislerde seçilen sıcaklık ve tip değerlerinde en erken seviyede yangının kontrol altına alınmasını sağlar, mal ve can güvenliğini artırır.

Sulu söndürme sistemlerinin projelendirilmesinde, bir çok detay göz önüne alınır ve ortamın tehlike sınıfı doğru belirlenip en uygun sistem uygulanır. Sulu söndürme sistemlerinde, sprinkler tipi, çalışma sıcaklığı, boru çapları ve pompa kapasiteleri, bilgisayar ortamında çalışan hidrolik hesap programları vasıtası ile bulunmaktadır. Sprinkler sistemleri genellikle yangın dolapları ve hidrantları ile birlikte entegre olarak tesis edilirler.

Sprinkler sistemleri kuru tip ve ıslak tip olmak üzere iki gruba ayrılırlar.

Kuru sprinkler sistemleri özellikle donma tehlikesi olan ısıtılmayan binalarda kullanılır. Kuru tip sistemlere yangın dolabı hattı bağlanamaz. Bir kuru alarm valfi ile sistem kapasitesi 2940 lt’den daha büyük sistemler kontrol edilemez. Kuru sprinkler sistemini meydana getiren ana sistem parçaları çek-valf, kontrol valfi, kuru alarm valfi, sisteme en çok 30 dakikada normal hava basıncı sağlayacak kapasitede basınçlı hava kaynağı, sistem kapasitesi 1900 lt’yi geçtiğinde kullanılan akselator, su motor alarmı veya elektrik alarmı ile basınç ölçüm cihazları ve sprinkler başlıklarından oluşmaktadır. Önçe hava sonra su sprinkler başlıklarından ortama boşaltılır.Yangın meydana geldiğinde açığa çıkan ısı, sprinklerinin açılmasına ve sistemden basınçlı gazın kaçmasına neden olur. Basıncın belli bir değere düşmesi ile kuru alarm valfı açılır ve su borular içinde akmaya başlar. Bu esnada su alarmı veya elektrikli basınç anahtarı elektrik alarmını çalıştırır. Su aktığı müddetçe alarm devamlı olarak çalmaya devam eder.

Islak sprinkler sistemleri basınçlı su ile dolu bir boru ağı kullanarak sabit yangın söndürme sağlayan ve uygun sprinklerden fışkıran su ile yangını kontrol altına alan ve söndüren sistemlerdir. Bu sistemler; donma tehlikesi mevcut olmayan mahallerde tercih edilir. Sistemin yerleştirileceği binanın, içi su dolu boru sistemini taşıyacak mukavemette olması gerekir. Sistemi meydana getiren ana parçalar; kontrol valşeri, itfaiye bağlantısı, su akış indikatörü, ıslak alarm valfı ve sprinkler başlıklarıdır. Sistemde sürekli basınçlı su bulunmaktadır, Yangın meydana geldiğinde,  açığa çıkan ısı sprinklerin açılarak suyun akmasına neden olur. Bu esnada ıslak alarm valf klapesi açılır ve sistem devamlı olarak beslenir.

Deluge Sistemler; söndürme aracı olarak açık nozul sprinkler kullanılmaktadır. Su borularının içerisinde su yoktur. Ana vana olarak DELUGE vana kullanılır. Basınçlı su baskın vananın girişinde mevcuttur. Yangın algılama sisteminden alarm geldiği anda vana tetiklenir ve suyun borulardan geçip ortama boşalması sağlanır.

Pre-action (ön uyarmalı) sistem, kaza ile başlıkların patlamasının istenmediği değerli malzemelerin bulunduğu veya başlıkların patlama ihtimalinin fazla olduğu yerlerde (forklift çarpması vb) uygulanan, algılama sisteminden uyarılan kuru tip sistemdir. Su borularının içerisinde su yoktur. Ana vana olarak PRE-ACTION vana kullanılır. Basınçlı su deluge sistemde olduğu gibi, vananın girişinde mevcuttur. Sistem iki adet tetikleme bekler. Eğer yangın dedektörlerinden bir alarm gelirse, vana tetiklenir ve su sprinklere kadar gelir. Sprinkler patlamadıkça su ortama boşalmaz. Aynı senaryo ilk olarak sprinklerin patlaması-açılmasında da geçerlidir. Bu sefer yangın dedektöründen alarm gelmedikçe vana tetiklenmez ve su ortama boşalmaz.

Aşağıdaki resimde oda koruması ve obje koruması örnek dizaynı gösterilmektedir.

©2018 - AKARE ELEKTRONİK SAN.TİC. Tüm Hakları Saklıdır. TTKobi Hazır Web Sitesi