Karbondioksit gazı elektriksel olarak iletken olmayan, kokusuz, renksiz, havadan 1,5 kat daha ağır, buharlaştırıldığında kalıntı veya artık bırakmayan B ve C sınıfı yangınlarda ortamın oksijen miktarını düşürerek söndürme etkisi gösteren yangın söndürücü gazdır.
Karbondioksit gazı zehirli bir gaz değildir, ancak ortama yoğun bir şekilde verildiğinde havadaki oksijen oranını düşürdüğünden, insanın yoğun bulunduğu ortamlarda kullanılmaz. Ortamdaki oksijen miktarını %15’in altına düşürerek yanmanın oluşmasını önler ve yangındaki ısıyı üstüne alarak yangını söndürür. Boşalma süresi maksimum 60 sn.dir.
CO2 söndürme sistemleri, silindir, boşaltım vanası, tetikleme elemanları, kontrol elemanları, kolektör, boşaltım hortumu , çek valf, nozul, restriktör ve seçici vana ekipmanlarından oluşur. Kullanılacak silindirlerin PED (Basınçlı Ekipmanlar Direktifi) ve TPED (Taşınabilir Basınçlı Ekipmanlar Direktifi) direktiflerine uygunluğu zorunludur. Silindir test basınçları 250 bar olmalıdır.
CO2 söndürme sistemleri dizaynı ve hesaplama kriterlerinde genel olarak ülkemizde EN ve NFP12 standartı kullanılır. Sistemi tasarlarken, doğru riskin belirlenmesi önemlidir. CO2 sistemlerindeki risk Yüzey Yangın (surface fire) ve Derin Yangın (deep-sealed fire) olarak ikiye ayrılır. Derin yangın, kablo, mobilya, elektrik, kağıt gibi kor ile yanan malzeme yangınlarıdır. Yüzey yangını ise benzin, alkol ve benzeri gibi tutuşabilir akışkan yangınlarıdır.
CO2 sistemlerinin yangın riski taşıyan hacme total (total flooding) yada lokal (local aplication) olarak uygulanabilir. Lokal sistemlerin diğer gazlar gibi sızdırmaz mahallerde kullanılma zorunluluğu yoktur. Bir makinenin taşıdığı riske veya yağ havuzu gibi yangın riskinin tanımlandığı alanlarda kullanılabilir. Total flooding, yangın riskinin bölgesel olarak tespit edilemediği ve tüm mahallerin korunması gerektiği risklerde kullanılır. Açıklığın olma durumu ve olmama durumu olarak iki aşamada incelenmelidir.
Karbondioksit kendiliğinden yüksek basınçlı bir gazdır. Ortam sıcaklığına bağlı olarak gaz ve likit fazları arasında geçiş yapar. Bu yüzden monometre ile silindirin basınçlarını kontrol etmek mümkün değildir. Yangın algılama sisteminden silindirlerin durumunu kontrol etmek ya da tartı mekanizması ile tüp ağırlığını kontrol etmek gerekir.
Trafo odaları, jeneratör odaları, elektrik odası, klima odaları, kimyasal madde depoları gibi insanların kullanmadığı ve bulunmadığı mahallerde kullanılması daha uygundur.
Çözümlerimiz:
• Jeneratör ve Trafo Odaları
• Kablo Galerileri
• Egzoz Kanalları,
• Elektrik Motorları Test Odaları
• Yağ ve Yakıt Kazanları